Jāzepa Pīgožņa balva aizceļoja uz Jelgavu

Uzvarēja Indulis Landaus ar gleznu “Trīs vītoli ar rietošu sauli”

Svētdien, 18. septembrī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja Izstāžu zālē, valdot sirsnīgām pateicības un apsveikuma runām, tika pasniegta Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā.

Balvai, ko eksperti uzskata par nacionālas nozīmes projektu ainavu glezniecībā 21. gadsimtā, bija nominēti Aivis Pīzelis (Preiļi), Maija Bērziņa (Jūrmala), Indulis Landaus un Silvija Meškone (abi pārstāv Jelgavu), Meldra Bula un Inga Jurova (abas ir no Rīgas) un Elmārs Orniņš (Talsu novads). Tomēr žūrija, ko vadīja mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, šo balvu piešķīra Indulim Landauam par gleznu “Trīs vītoli ar rietošu sauli”.

Indulis Landaus, Preiļu novada pašvaldības Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītājas Ilgas Pokšānes pavadīts, devās pēc balvas pa ziedu ceļu, ko klāja Preiļu 1. pamatskolas dejotāji Alise un Artis. Viņš pateicības uzrunā atminējās, kā studēja kopā ar Jāzepu Pīgozni.

Tika pasniegtas arī naudas balvas Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā jauniešiem konkursa laureātiem. Pirmo vietu izcīnīja Profesionālās izglītības kompetenču centra “Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola” audzēknis Egils Govilovs, otrajā vietā ierindojās tās pašas skolas audzēkne Jelizaveta Bogdanova. Tikmēr viena trešā godalga aizceļoja pie Salaspils Mūzikas un mākslas skolas audzēknes Annas Gulbes, bet otrā trešā godalga tika pasniegta Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēknei Oļesjai Romančukai. Jauniešus sveica žūrijas pārstāvji – Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktors Edgars Znutiņš, Mākslas nodaļas vadītāja māksliniece Marianna Abricka un Laura Pīgozne. Konkursā piedalījās 47 jaunieši no 15 skolām.

Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā nozīmīgumu uzsvēra Jāzepa Pīgožņa ģimenes pārstāvji, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka, Rīgas domes Kultūras iestāžu apvienības direktores vietniece Una Jansone, Ilga Pokšāne, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša. Tomēr lielāko pateicību saņēma konkursa rīkotāji – Rīgas domes, Preiļu novada domes, Rīgas Svētā Pētera baznīcas pārvaldes un Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja saimes.

Visās uzrunās cauraudās Osvalda Zvejsalnieka sacītais – konkursa darbos jūtama liela dzimtās zemes mīlestība.

Pēc kopīgas bildēšanās sarunas par mākslu turpinājās pie preilēniešu sarūpētās tējas ar svētku kliņģeriem, bet par muzikālo noskaņu rūpējās saksofoniste Ieva Vizma Romanovska.

Jāpiebilst, ka šogad par šo balvu, iesniedzot 174 darbus, radoši sacentās 105 mākslinieki, un žūrija izvēlējās 83 autoru darbus izstādei, kuru var apskatīt arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja Izstāžu zālē.

Jāzepa Pīgožņa balvas laureāts Indulis Landaus, fonā viņa glezna “Trīs vītoli ar rietošu sauli”

Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā jauniešiem konkursa laureāte Jelizaveta Bogdanova

Svētku dalībnieki preilēniešiem pateicās par viesmīlību, bet organizatori solīja, ka konkurss “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā” notiks arī nākamgad

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Daces Abrickas un Egitas Terēzes Jonānes foto