Izveido digitālo burtnīcu par Latgales dvieļiem

Noslēdzies Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas (RMDV) īstenotais projekts “Dvieļu raksti”. Projekta ietvaros tika pētīti Latgalē austie dvieļi kā tradicionālās kultūras mantojuma sastāvdaļa, izveidojot izglītojošu digitālo materiālu, kurā apkopoti 20 Latgalei raksturīgākie dvieļu raksti, auduma iekārtošanas zīmējumi un fotogrāfijas. Šī digitālā burtnīca būs noderīga rokdarbniecēm, kuras pēc tehniskajiem zīmējumiem varēs izgatavot līdzīgus tradicionālos dvieļus.
Ekspedīciju laikā skolas uzskates materiālu fondu papildināja vairāk nekā simts dvieļu fotogrāfijas, no kurām, izvēloties raksturīgākās, tika izveidota digitāla burtnīca, kurā apkopotas 20 fotogrāfijas ar pievienotiem tehniskajiem rakstu un auduma iekārtošanas zīmējumiem. Rakstu burtnīca tika izplatīta novada bibliotēkām, kultūras centriem un lietišķās mākslas studijām, tā atrodama arī skolas tīmekļa vietnē www.rmdv.lv, sadaļā “Projekti”.
Projektu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds, un no 2021. gada 1. aprīļa līdz 2022. gada 31. jūlijam to īstenoja Tekstilizstrādājumu dizaina izglītības programmas audzēknes pedagogu Ineses Ratnieces un Lienītes Ratnieces vadībā, fotografēja Kaspars Ratnieks, informē RMDV direktores vietniece komunikācijas un radošajā jomā Madara Bērtiņa.
Tā īstenotāji pateicas dvieļu krājumu glabātājiem, kuri ļāva iepazīties un izmantot savu pūru izpētei, – pirtniecei Gitai Usānei, pirtniecei Nellijai Kiščenko, Indras audēju kopai, Ludzas Amatniecības centram, Tautas lietišķās mākslas studijai “Dzīpariņš”, Baltinavas muzejam un skolas kādreizējai absolventei Ivetai Gabrānei.