Skolotāj, Tevi gaida unikāla tautasdziesmu ilustrāciju izlase!

Sākoties skolas gaitām, steidzam iepriecināt skolotājus, jo ir iznākusi grāmata, kas noderēs ne vienā vien priekšmetā un jau iemantojusi “Latgales Baltās grāmatas” slavu, jo vēsta par laiku, “kad cilvēki dzīvoja, ievērojot Dieva, darba un dabas likumus”. Tā ir latviešu tautasdziesmu ilustrāciju izlase, kurā iekļauts ap 300 Latgales mākslinieka Jura Gaigala sižetisku zīmējumu, kurā atklājas mūsu tautas senās tradīcijas, darbarīki un latviešu dzīvesziņa. Grāmatas metiens ir vien 500 eksemplāri, tāpēc primāri tā tiks dāvināta bibliotēkām un skolām (interesēties, zvanot uz tālr. 26189569 vai rakstot uz e-pasta adresi maltasmuzejs@inbox.lv).

Jura Gaigala veikums tautasdziesmu ilustrēšanā ir uzskatāms par unikālu, jo neko tādu nav izdarījis neviens Latgales mākslinieks un ilustrāciju skaita ziņā – arī neviens cits Latvijā. Tas ir milzīgs ieguldījums folkloras, latviešu identitātes un kultūrvēsturisko liecību saglabāšanā, jo zīmējumos viņš attēlojis savā bērnībā redzēto, taču papildus ir veicis rūpīgu arheoloģisko un etnogrāfisko materiālu izpētes darbu, lai detaļas attēlotu maksimāli precīzi. Grāmatu vēl vērtīgāku padara mākslinieka darbu analītiskie papildinājumi, kurus sniedza pieaicinātie profesionāļi: Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore, filoloģijas zinātņu doktore latviešu folkloristikā Angelika Juško-Štekele, Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Mg. design, Bac.art. Inese Dundure un Maltas vēstures muzeja krājuma glabātāja māksliniece-grafiķe Bac. art. Jana Indričāne. Grāmatas idejas autore ir Skaidrīte Svikša, kas grāmatu veidoja kopā ar mākslinieka meitu Daci Gaigalu.

Mākslinieka sapnis par grāmatu ir piepildījies, pateicoties Rēzeknes novada Maltas pagasta pārvaldes, Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības (Mazo kultūras un tūrisma projektu konkursā), uzņēmēju Pētera Ragauša (ASV), Gunāra Smeiļa (Malta) un Igora Lucijanova (Rēzekne), kā arī mākslinieka meitas Daces un mazmeitas Ievas finansiālajam atbalstam.

Grāmatas tapšanas radošais kolektīvs (no kreisās): Inese Dundure, Skaidrīte Svikša, Dace Gaigala, Silvija Pīgožne (prezentācijas pasākumā Maltā nepiedalījās A. Juško-Štekele un J. Indričāne)

 

Ar ko ir īpaša grāmata “Jura Gaigala varavīksne”?

  • Grāmatā ir 432 lappuses: 95 lpp. vēsta par mākslinieka dzīvi un radošo daudzpusību, pārējās 337 lpp. – tautasdziesmu ilustrācijas.
  • No 1973. līdz 2011. gadam J. Gaigals izveidojis (pats atlasījis, izilustrējis, iesējis vienā eksemplārā) deviņus tautasdziesmu ilustrāciju albumus. Tie glabājas: Latgales Kultūrvēstures muzejā (seši albumi), Maltas vēstures muzejā (viens albums) un pie meitas Daces (divi albumi).
  • Ilustrāciju izlasē saglabāts autora izvēlēts nodaļu secīgums un atlasīti izteiksmīgākie zīmējumi, kas atspoguļo senās tradīcijas, darbarīkus un latviešu dzīvesziņu.
  • Katra albuma sākumā sniegts profesionāļu analītisks skatījums (no folkloriskā un mākslinieciskā viedokļa).
  • Daudzas atmiņas ir latgaliešu rakstu valodā, kā arī atsevišķi izcelti latgaliešu vārdi, kādus lietoja J. Gaigala bērnībā un Latgalē arī pašlaik.
  • Katru nodaļu ievada saturiski tuva tautasdziesma no J. Gaigala albumiem, bet katras nodaļas beigās lasāma vai nu mākslinieka, vai grāmatas tapšanā iesaistīto atziņa.
  • Apkopota informācija par latviešu tautasdziesmu ilustratoriem, vairāk pievēršoties tiem, kuru grāmatas ir bijušas J. Gaigala mājās.
  • Grāmatas beigās ir grāmatas satura un mākslinieka dzīvesstāsta īss pārstāsts angļu, franču un krievu valodā.

Mākslinieka Jura Gaigala vienīgā meita Dace Gaigala, skolas gaitas uzsākot. (Vasaras viņa pavadīja tēva dzimtajā pusē – Latgalē, un joprojām labi pārzina arī latgaliešu valodu.) Sadarbībā ar viņu nupat izdota unikāla grāmata