Kombaini kuļ jauno ražu

Graudkopji priecājas par labo laiku, jo tad var doties uz lauka

Skaidrīte Svikša, Egita Terēze Jonāne

Arī Latgales graudkopji kuļ graudus, un dažādos laukos jaunā raža ir dažāda, teica graudkopji “Vietējā Latgales Avīzei”.

ZS “Mantinieki” īpašnieks Aivars Kudiņš (Augšdaugavas novada Līksnas pagasts) pastāstīja, ka šogad jaunā raža saaugusi gandrīz 90 ha platībā. Kombaini jau kuļ tritikāli, un bunkuros birst raža vairāk nekā 5 t/ha. Kviešu laukos gan varēšot nokult zem 5 t/ha, bet vasaras miežu laukos raža varētu būt vēl mazāka. Ir lauki, kur mitrā zeme ļauj vienā reizē nokult pusi bunkura, citādi kombains būs jāvelk ārā ar traktoru. Bet ja lauks ir daudz, daudz slapjāks, graudkopis nogaida sausāku laiku. Daudzviet lauki bija sagāzti veldrē, arī ZS “Mantinieki” veldre redzama vienā auzu laukā.

“Sinoptiķi sola labu laiku, tāpēc darām darbus nesteidzoties. Kādu ražu Dievs dos, tāda būs laba,” teica Aivars Kudiņš.

Gunārs Smeilis, (Maltas pagasts): “Kuļam pilnā sparā – abi kombaini druvās. Liela daļa ziemāju jau novākti (rapsis un kvieši), drīzumā jāsāk kult ziemas rudzus, tad būs jāķeras klāt vasaras rapsim un auzām.”

Viņš ved nodot graudus gan uz Rēzekni, gan Daugavpili. G. Smeilim kopumā apsēti ir vairāk nekā 300 hektāri. Viņš atzīst, ka raža ir labāka nekā pērn, arī laikapstākļi bijuši un tagad, pļaujas laikā, esot pēdējos gados labākie.

“Arī veldre šogad maniem laukiem nav nodarījusi skādi, tikai vietumis. Tā ka kopumā izskatās, ka būs labs, ražīgs gads,” pauda Gunārs Smeilis.

Savukārt Andrim Laizānam, ZS “Plašums” (Silmalas pagasts), šogad ražas novākšana sākās vēlāk – augustā. “Mūsu pusē jūlijā stipra lietus nebija, graudaugi nav sagūluši veldrē. Platības nav lielas, graudus audzējam kopā ar onkuli, abām saimniecībām kopā ir ap 50 ha. Pamatnozare ir piena lopkopība, tādēļ daļa ražas paliek lopbarībai, pārējo pārdodam. Par ražību nevar žēloties, jācer tikai uz labiem laika apstākļiem tās novākšanai,” viņš sacīja.

Foto Jānis Šņepsts