Preiļos ar atceres brīdi un izrādi atcerējās holokausta upurus

Svētdien, 7. augustā, Preiļos notika holokausta upuru atceres pasākumi

Sapulcējušies pie Holokausta upuru memoriāla, kas izveidots pie ebreju kapsētas Cēsu ielā, novadnieka, Preiļu Goda pilsoņa Dāvida Zilbermaņa dēli Emīls un Gabriels Zilbermaņi no Amerikas, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja vadītāja Tekla Bekeša un daudzi viesi atminējās ebreju pienesumu Preiļu ekonomiskajā un kultūras izaugsmē, uzsvēra holokausta lielo ļaunumu un atmiņu kā vēstnesi šodien, kas māca nepieņemt, nesamierināties ar karu Ukrainā.

Pēc tam visi devās uz Preiļu kultūras centra laukumu, kur sākās Rēzeknes teātra "Joriks" aktieru un draugu un režisora Mārtiņa Eihes muzikāla, vēstures faktos un atmiņās balstīta izrāde "Mans kaimiņš – ebrejs". Par skatuvi kalpoja dažādas vietas Raiņa bulvārī un blakus ielās, un, kā atzina skatītāji, kas bija atbraukuši no Rīgas, Daugavpils, Preiļu un citiem novadiem un kuru sirdis arī bija kā skatuves, aktieru stāsts par ebreju dzīvi Rēzeknē līdz 1941. gadam uzdeva svarīgus vaicājumus. Kāds esmu es? Kāda varētu būt mana izvēle, uzlūkojot nāvi sejā? Vai es sniegtu palīdzīgu roku cilvēkam, kurš ir nolemts nāvei? Par ko varu pasmieties šodien? utt.

Holokausta atceres pasākumus rīkoja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs ar Latgales kultūras programmas, AS “Latvijas valsts meži”, Latgales reģiona attīstības aģentūras un Preiļu novada kultūras centra finansiālu atbalstu.

Holokausta upuru memoriālā Tekla Bekeša atgādināja, ka 1941. gadā tika nošauti gandrīz visi Preiļos dzīvojošie ebreji

Brāļi Emīls un Gabriels Zilbermaņi lasa lūgšanu ebreju valodā par visiem ebrejiem, kas mira holokaustā visā pasaulē

Ebreju skola izrādē “Mans kaimiņš ebrejs”. Skatītāji, aktieru mudināti, apguva burtus un vārdus ebreju valodā

 

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto