Rēzeknē izskanējis VII Latgales stāstnieku festivāls “Omotu stuosti” 

Šoreiz pievērsa uzmanību ādas apstrādes meistaru amatam
5. un 6. augustā Rēzeknē notika VII Latgales stāstnieku festivāls „Omotu stuosti”, pulcējot stāstniekus no visiem Latvijas novadiem. Viens no tā uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un caur stāstniecību popularizēt seno amatu meistarus, viņu prasmes un sekmēt to pārmantojamību nākamajās paaudzēs. Šoreiz tika pievērsta uzmanība ādas apstrādes meistaru amatam, klausoties stāstos, vērojot, kā noris ādas apstrādes process un cik plašas ādas izstrādājumu pielietošanas iespējas ir mūsu sadzīvē. 
Pirmajā festivāla dienā dalībnieki noklausījās etnomuzikologa Valda Muktupāvela lekciju par mūzikas instrumentiem, darinātiem no ādas. Lekcijā bija iespēja klausīties mūzikas instrumentus klātienē V. Muktupāvela izpildījumā. Bubyna meistarklasē ar Zani Dukaļsku dalībnieki apguva  bubyna spēlēšanas pamatiemaņas, bet viesmīlīgā “Apkalnmāju ” saimniece Irēna Baufale stāstīja par ādas izmantošanu zirglietu, somu, jostu u.c. lietu darināšanu. Klātesošie iemēģināja roku ādas piekariņu izgatavošanā. Centrālais festivāla pasākums – Lielais stāstu vakars “Vakardīnys nadadzeisi, nu reitdīnys naaizbiegsi!” ar folkloras kopu “Vīteri” (vadītāja Sandra Stare) notika Rēzeknes pilskalna pakājē, un tajā bija iespēja dzirdēt stāstniekus no dažādiem Latvijas novadiem – atšķirīgus dialektus un plašu stāstu spektru. Latgali šajā festivālā pārstāvēja stāstnieces Anita Graudiņa (pseidonīms Plōciņu Mase), Vilhelmīne Jakimova, pirmoreiz stāstnieces lomā iejutās Meldra Gailāne. 
Festivāla otrā diena sākās ar Modināmajiem stāstiem Rēzeknes bērnu bibliotēkā, kur bērnus “pamodināja” stāstnieki Guntis Pakalns, Vilhelmīne Jakimova, Sandra Kazimiraite-Eglīte, Meldra Gailāne un viņas meitiņa Irbe Bārbala. Savukārt Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā aizrautīgais Andris Kačkāns, meistars ar lielu pieredzi apavu darināšanā, stāstīja par ādas apstrādi, apavu darināšanu un rādīja pastalu izgatavošanas procesu. Nodarbībā “24 stuņdis latgalīts” Latgales Kultūrvēstures muzeja pedagoģe Renāte Ničiporčika festivāla dalībniekiem ļāva iejusties latgalieša “ādā”, izdzīvojot četru gadalaiku norises dabā un ikdienā. Nelielajā ekskursijā TAC gides Guntas Grabustes vadībā tika iepazīta senā un mūsdienu Rēzekne. Festivāls noslēdzās Latgales Kultūrvēstures muzejā ar izvērtēšanu un stafetes nodošanu nākamā festivāla rīkotājiem – Augšdaugavas novadam.
VII Latgales stāstnieku festivālu „Omotu stuosti” rīkoja Rēzeknes Centrālā bibliotēka ar Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF), Rēzeknes valstspilsētas domes (PA “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”) un Latvijas Stāstnieku asociācijas finansiālu atbalstu. Festivāla rīkotāji īpašu paldies saka sadarbības partneriem – ARPC “Zeimuļs” (Svetlanai Deņisovai), Preiļu Galvenajai bibliotēkai, Rēzeknes tehnikumam, kuru praktiskā palīdzība festivāla norisē bija nenovērtējama. “Stāstiet stāstus kopienā, ģimenē, viens otram! Kā saka folkloras pētnieks, filoloģijas doktors un aizrautīgs stāstnieks Guntis Pakalns: “Iemācīties stāstīt stāstus var – STĀSTOT!”,” norāda RCB direktore Ruta Suseja. 

Gunta Pakalna foto