Ludzas novada pašvaldībā skatāma Agras Ritiņas gleznu izstāde

 

No 9. augusta Ludzas novada pašvaldības administratīvajā ēkā Ludzā, Raiņa ielā 16, ir iespējams aplūkot gleznotājas Agras Ritiņas darbu izstādi.

“Pasaules lieluma izjūta bieži iesākas ar ieiešanu dabā. Katru gadu kā no jauna ieraugu miljoniem reižu atkārtojamies pavasara ziedēšanu. Katrreiz priecājos par svaigi nopļautu zāli un tās svaigo smaržu, kārtīgi sakārtotas āboliņa lapiņas vienu pie otras. Ziedu pušķi kā mākoņi iegulst vāzēs. Un pavasara, vasaras un rudens krāsainību nomaina dabā iestājies ziemas grafiskais miers…”, tā par izstādi saka Agra Ritiņa.

Agra Ritiņa glezniecību apguvusi Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē pie pedagoga gleznotāja A. Zelča un Latvijas Mākslas akadēmijā maģistra studijās pie profesoriem K. Zariņa un A. Naumova. Šobrīd strādā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā par gleznošanas un zīmēšanas pasniedzēju.

Agrai nozīmīgākie sasniegumi: izstāde „Kronis” 2022. gadā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, 2020. gadā – Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavas glezniecībā laureāte; 2015. gadā Brēmenes pilsētas Mākslas stipendija Vācijā. 2004. gadā kļuva par galerijas „Laipa” Valmierā izstādes „Ainava” laureāti, tas deva iespēju doties radošajā braucienā uz Valmieras sadraudzības pilsētu Hoje-Tāstrupu (Dānijā). Kopš 2006. gada darbojas kopā ar gleznotāju apvienību V.I.V.A. Kopā ir sarīkotas 30 izstādes. Kopš 2000. gada ir sarīkotas vairāk nekā 20 personālizstādes. Māksliniece ir piedalījusies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Baltkrievijā, Somijā, Vācijā, Beļģijā, Turcijā. Kopš 2015. gada piedalās “Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavas glezniecībā” Svētā Pētera baznīcā, Rīgā. Kopš 2013. gada piedalās Latgales reģiona mākslas dienu izstādē Daugavpils Marka Rotko centrā. Piedalīšanās starptautiskajos plenēros Latvijā, Lietuvā, Somijā, Portugālē, Turcijā. Viņas darbi atrodas Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē, Daugavpils Marka Rotko centrā, Ludzas Novadpētniecības muzejā, privātkolekcijās kā Latvijā, tā arī ārzemēs.

Agra Ritiņa: “Katru gadu kā no jauna ieraugu dabas atdzimšanas brīnumu”