Apmācīti medicīnas un veterinārmedicīnas eksperti

Šonedēļ noslēdzās Zemkopības un Veselības ministriju sadarbības projekts, kura ietvaros Latvijā apmācīti medicīnas un veterinārmedicīnas eksperti antimikrobiālās rezistences (AMR) risku mazināšanai cilvēkam un dzīvniekiem.

Antimikrobiālās rezistence ir baktēriju un citu mikroorganismu noturība pret tādiem antimikrobiālajiem līdzekļiem, pret kuriem tie iepriekš bija jutīgi. Antimikrobiālo līdzekļu, tostarp antibiotiku, pārmērīga vai nepareiza lietošana izraisa pret šiem līdzekļiem noturīgu mikroorganismu rašanos un izplatību, padarot ārstēšanu neefektīvu un radot nopietnu risku cilvēka un dzīvnieku veselībai un dzīvībai.

Apmācītie eksperti zināšanas nodos kolēģiem, sadarbības partneriem un visai sabiedrībai. Semināros piedalījās Zemkopības ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta, Lauksaimniecības datu centra, zinātniskā institūta “BIOR”, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes, SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, Latvijas Veterinārārstu biedrības speciālisti un pārstāvji no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes un Zemnieku saeimas.

Liela vērtība projekta veiksmīgai īstenošanai bija pieredzējušo Zviedrijas ekspertu skatījumam “no malas”, kas ļāva Latvijas speciālistiem meklēt citādāku pieeju problēmu konstatēšanai un risinājumu meklēšanai. Viens no projekta īstenošanas rezultātiem ir Zviedrijas konsultantu sagatavotie priekšlikumi turpmākai starpsektoru sadarbības pilnveidošanai un ciešākai iestāžu sadarbībai, turpinot mērķtiecīgu darbu AMR risku mazināšanai valstī.