Skandināvu mākslinieki iestudē izrādi kopā ar jauniešiem no Ludzas

Projekta galvenā ideja ir nodot tradicionālās prasmes un arodus jaunākajām paaudzēm

13. jūnija vakarā Ludzas Novadpētniecības muzejā valdīja patiesi maģiska gaisotne. Ludzā viesojās skandināvu mākslinieku grupa «ENT», kas ar savu performanci, kas tapa sadarbībā ar Ludzas jauniešiem, pārsteidza ikvienu klātesošo.
«ENT» ir skandināvu mākslinieku apvienība no Norvēģijas un Zviedrijas, kas savās izrādēs demonstrē tradicionālo mūziku un laikmetīgo cirku. Projekta «Craftways» ietvaros Ludzā norisinājās dažādas meistarklases, kuru laikā mākslinieki savas prasmes iemācīja arī vietējiem jauniešiem.
Viena no projekta dalībniecēm Marika Čerņavska «Vietējai Latgales Avīzei» pastāstīja, ka izrāde ir fantāzija pie, ap un par koku, jo ārzemju viesi, pieaicinot draugus – šoreiz Ludzas jauniešus –, veido pret vidi jūtīgas izrādes ar laikmetīgā cirka elementiem.
Skatītājs varēja iejusties dzīvnieku, kas dzīvo pie kokiem, kukaiņu, kas dzīvo kokos, un paša koka dzīvē. Šoreiz tas bija stāsts arī par tepat Latvijā mīļo liepu. Izrāde vēstīja arī par dzīvību un nāvi, proti, pēdējā ainā aktieri atveidoja koka saknes un jaunos dzinumus – tā koks turpina dzīvot citos kokos. Tāpat izskanēja aicinājums ģimenēm, draugiem pulcēties pie kokiem, lai sarunātos, dziedātu, dejotu.
Pēc izrādes klātesošie tika aicināti baudīt vakaru, spēlējot spēles un nogaršojot uz ugunskura vārītu zupu. Projekta «Craftways» galvenā ideja ir nodot tradicionālās prasmes un arodus jaunākajām paaudzēm un šī mērķa sasniegšanai piesaistīt jaunus amatniekus vietējo arodu pētīšanā un praktizēšanā.
Jau iepriekš projekta ietvaros tika izremontēts un aprīkots J. Soikāna Ludzas mākslas skolas kok apstrādes kabinets, notika semināri «Baltu un slāvu kultūrvēsturiskā mantojuma kopīgās un atšķirīgās pazīmes» un «Dzīves koks Baltijas kultūrā», Ludzas jaunie amatnieki viesojās Molētos (Lietuva), bet Molētu jaunie amatnieki apmeklēja Ludzu.