Makšķerniekiem, vēžotājiem un zemūdens medniekiem jāuzrāda medību karte

Lai dotos makšķerēt, vēžot vai zemūdens medībās Latvijas iekšējos ūdeņos, kā arī jūras piekrastē, ir nepieciešama makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karte. Karte ir nepieciešama arī vietās, kurās ieviesta licencētā makšķerēšana, licencētā vēžošana vai licencētās zemūdens medības.

Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karti var nopirkt specializētajos makšķernieku veikalos, “Maxima” veikalu tīklā, “Narvessen” tirdzniecības vietās, Latvijas pasta nodaļās, “Circle K” degvielas uzpildes stacijās u.c., kā arī interneta vietnēs makskeresanaskarte.lv un manacope.lv. Pieejama gan vienas dienas karte (cena 1,50 eiro), gan viena mēneša (5,00 eiro), trīs mēnešu (7,50 eiro) un kalendārā gada makšķerēšanas karte (15,00 eiro).

Karte nav nepieciešama personām vecumā līdz 16 gadiem un personām, kuras vecākas par 65 gadiem, kā arī personām ar invaliditāti.

Dodoties makšķerēt, vēžot vai zemūdens medībās, nepieciešams ņemt līdzi karti (vai izdrukātu internetā iegādāto karti, vai arī atcerēties elektroniski iegādātās kartes numuru) un personu apliecinošu dokumentu, lai inspektors varētu identificēt makšķernieku. Karte būs derīga tikai tad, ja jūs varēs identificēt. Arī personām, kuras vecākas par 65 gadiem un personām ar invaliditāti, nepieciešams inspektoram uzrādīt personu apliecinošu dokumentu vai invaliditātes apliecību, lai varētu izmantot tiesības makšķerēt, vēžot vai medīt zem ūdens bez kartes iegādes.

Latvijā atsevišķos ūdeņos ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem ir ieviesta arī licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības. Šādos ūdeņos papildus makšķerēšanas noteikumiem ir jāievēro arī licencētās makšķerēšanas, vēžošanas vai zemūdens medību nolikums, jo šajās vietās zivju ieguves nosacījumi var atšķirties no makšķerēšanas noteikumiem. Ar aktuālo ūdeņu sarakstu, kuros ir ieviesta licencētā makšķerēšana, vēžošana vai zemūdens medības, var iepazīties Zemkopības ministrijas tīmekļvietnē zm.gov.lv sadaļā “Zivsaimniecība / Makšķerēšana”. Tāpat tur pieejami licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību nolikumi konkrētajiem ūdeņiem. Aktuālākā informācija par konkrētā brīža liegumiem ūdeņos apkopotā veidā ērti atrodama vietnē manacope.lv, var nopirkt arī vairāku ūdeņu licences un iesniegt loma atskaites.