Atbalstu par pārraudzībā esošām vaislas sivēnmātēm šogad piešķirs trīs mēnešus agrāk

Šonedēļ valdība apstiprināja izmaiņas valsts atbalsta piešķiršanas kārtībā vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā un ciltsreģistrā, kas paredz šogad par pārraudzībā esošām vaislas sivēnmātēm atbalstu piešķirt trīs mēnešus agrāk. Izmaiņas veiktas, Zemkopības ministrijai (ZM) atsaucoties cūkkopības saimniecību lūgumam, lai atbalstu par sivēnmātēm saņemtu iespējami agrāk.

Šogad trīs mēnešus agrāk – līdz 1. jūlijam – šķirnes dzīvnieku audzētāju biedrībām Lauku atbalsta dienestam jāiesniedz iesniegumi par cūkkopības pārraudzības saimniecībām, lai Lauku atbalsta dienests atbalstu par pārraudzībā esošajām vaislas sivēnmātēm varētu piešķirt agrāk nekā sākotnēji plānots. Līdz šim katru gadu iesniegumi par saimniecībām bija jāiesniedz līdz 1. oktobrim.

Pēdējā laikā ievērojami augusi cūkgaļas ražošanas pašizmaksa, ko ietekmējusi augstā energoresursu un graudu cena. Tādēļ cūkkopības saimniecībās pašizmaksa ilgstoši bijusi augstāka par gaļas realizācijas cenu, veidojot negatīvu bilanci un traucējot finanšu plūsmu. Veiktās izmaiņas normatīvajā regulējumā ļaus uzlabos finanšu plūsmu saimniecībās, kas ir nozīmīga saimniecību pastāvēšanai šajos ģeopolitiskajos apstākļos.