Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā saņems kordiriģents Jānis Gruduls

Diriģents ik gadu diriģē Aglonas Dievmātes Debesīs uzņemšanas svētku kopkori

Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2021” pasniegšanas ceremonijā, kas norisināsies 5. martā Latgales vēstniecībā GORS, par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts kordiriģents Jānis Gruduls.

Jānis Gruduls ir viens no Latgales vīru koru kustības redzamākajiem pārstāvjiem, kordiriģents, pedagogs. Dzimis 1946. gadā Madonas rajona Stirnienes pagastā, 1971. gadā absolvējis Rēzeknes Mūzikas vidusskolas kordiriģentu nodaļu un uzsācis pedagoga gaitas Rēzeknes 1. vidusskolā, tās turpinot Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas koledžā. 1991. gadā Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā ieguvis augstākās izglītības diplomu mūzikas specialitātē. Paralēli pedagoga darbam ir bijis diriģents daudziem koriem Latgalē, ar koru kolektīviem apceļojis daļu Eiropas, bijis virsdiriģents Latgales novada skolu jaunatnes Dziesmu svētkos, Latgales novada Dziesmu svētkos, arī Latgales novada un Latvijas zēnu koru VI salidojumā.

Viens no spilgtākajiem mirkļiem diriģenta karjerā ir Jāņa Grudula veidotā un 20 gadus vadītā vīru kora “Olūts” uzvara XXII Vispārējo latviešu dziesmu svētku koru karos, kas daudziem bija pārsteigums, atklājums, pat sensācija, taču dziedātājiem un diriģentam – milzīga un labi paveikta darba svētīgs, pelnīts auglis. Šajos svētkos koris saņēma balvu arī par labāko Jāzepa Vītola kordziesmas atskaņojumu.

Kopš 2000. gada J. Gruduls ir atgriezies un darbojas dzimtajā Stirnienes pusē, vada Stirnienes garīgās mūzikas kori “Reversium”, katru gadu ir Aglonas Dievmātes debesīs uzņemšanas svētku diriģents, bija Latgales draudžu kopkora diriģents pāvesta Franciska vizītes laikā Aglonā. Vēl aizvien diriģents labprāt sniedz padomu un iedrošinājumu jaunajai mūziķu paaudzei. Septiņdesmit piekto dzīves gadu aizvadījis iksvētdienas dievkalpojumos, mēģinājumos, psalmu dziedājumos, “Krustaceļš” un “Rūgtās sāpes” audio ierakstos Stirnienes baznīcā, aktīvi sekojis līdzi visiem kultūras dzīves procesiem un joprojām turpina rūpēties par dzīves augstāko vērtību saglabāšanu un vairošanu. Līdz ar pacelto diriģenta Grudula roku, augšā ceļas latgalieši, apzinoties savu piederību Māras zemei un Dievam!

Līdz šim Latgaliešu kultūras gada balvā “Boņuks“ par ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā godināti: grāmatizdevējs Jānis Elksnis, dzejnieks un literatūrzinātnieks Osvalds Kravalis, sabiedriskais darbinieks, Latgaliešu rakstniecības muzeja vadītājs Pēteris Locis, dzejnieks, folklorists un sabiedriskais darbinieks Antons Slišāns, radio raidījuma “Latgolys vuords” veidotājs Broņislavs Spridzāns, etnogrāfiskā ansambļa “Rikova” ilggadējā vadītāja Janīna Mičule, Atašienes etnogrāfiskā ansambļa “Vīraksne” vadītāja Valentīna Mičule, kordiriģente Terēze Broka, žurnāliste, žurnāla “Katōļu Dzeive” redaktore Maruta Latkovska, katoļu prāvests, kultūrvēsturnieks un sabiedriskais darbinieks Alberts Budže, kordiriģenti un pedagogi Antoņina un Vitolds Milaševiči, skolotājs, publicists un literāts Alberts Spoģis, valodniece Lidija Leikuma, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, tēlnieks Indulis Folkmanis un keramiķis Voldemārs Voguls.

(Pēc Latgales vēstniecības GORS preses relīzes materiāliem. GORS publicitātes foto)